Hyppää pääsisältöön

Kellotermejä

omegatk

Ohessa kellotietoa kelloissa käytettäviä termejä, jotka kuvaavat kellon ominaisuuksia.

Analoginen
Kelloista puhuttaessa analoginen näyttö tarkoittaa sitä, että aika ilmoitetaan viisarien avulla, kun taas digitaalisissa kelloissa aika näkyy LCD-näytöltä.

Arabialaiset numerot
Arabialaiset kauppiaat toivat keskiajalla mukanaan numerot joita me länsimaalaiset nykyään käytämme. Siksi niitä kutsutaan arabialaisiksi ( 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

ATM
ATM tarkoittaa ilmakehänpainetta. Veden alle upotettuun kelloon kohdistuu paine. Yksi ATM vastaa noin 10 metriä. Uidessa käytettävän kellon suosituskestävyys on 10 ATM, mikä vastaa suunnilleen 100 metriä. Sukellettaessa suositellaan käytettäväksi kelloa, joka kestää vähintään 20 ATM.

Automaattikellot
Automaattisen kellon pääjousen virittää roottori, joka saa käyttövoimansa kellon kantajan tuottamasta liike-energiasta. Kun kello poistetaan ranteesta, siihen jää varastoitunutta energiaa. Tämän energiavaraston (käyntivaran) avulla kello käy yleensä yhdestä kolmeen vuorokautta.

Eco Drive
Eco Drive on valoenergialla toimiva Citizen-malli. Kellossa on paneeli, joka varastoi valoenergiaa ja tallettaa sen sitten litiumakkuun. Näin ollen paristoa tarvitsee tuskin koskaan vaihtaa.

GMT
GMT (Greenwich Mean Time) on aikavyöhyke joka perustuu maapallon koordinoituun yhteisaikaan UTC (Coordinated Universal Time) määritellään. UTC on maapallon keskiaika ja se pysyy atomikellojen avulla hyvin tarkasti ajassa. Kelloista puhuttaessa GMT tarkoittaa, että kello voi näyttää kahden aikavyöhykkeen aikaa.

Guilloche
Guilloche on menetelmä, jota kelloyhteyksissä yleensä käytetään kellotaulujen koristelussa. Aitoa guilloche-kelloa valmistettaessa käytetään työkalua, jolla kuvio kaiverretaan kellotauluun. Menetelmä on kallis, minkä vuoksi useimmat kellonvalmistajat sen sijaan käyttävät painokuvia. Breguet on yksi harvoista yrityksistä joissa yhä kaiverretaan guillochekuvio kaikkiin kelloihin.

Hesaliitti
Mineraalilasityyppi, jota Omega käyttää joissakin kellomalleissaan. Muiden mineraalilasien tavoin hesaliitin etuna on se ettei se murene rikkoutuessaan, minkä vuoksi näitä kelloja on käytetty myös avaruusmatkoilla.

Hymyilevä kello
Kun kello on joko kymmenen yli kymmenen tai kymmentä vaille kaksi, sanotaan että kello hymyilee. Myyntikuvia varten kellot kuvataan useimmiten silloin kun ne hymyilevät.

Ikuinen kalenteri
Ikuinen kalenteri ottaa huomioon kuukausien pituudet ja karkausvuodet. Karkauspäivä lisätään jokaiseen neljällä jaolliseen vuosilukuun, on tosin poikkeuksia jolloin vuosi on jaollinen 100:lla mutta ei 400:lla. Tästä johtuen esimerkiksi vuodet 2100, 2200, 2300 ja 2500 eivät ole karkausvuosia vaikka ovatkin neljällä jaollisia. Ainoastaan älykkäimmissä kelloissa ikuinen kalenteri osaa huomioida nämä poikkeukset.

Indeksimerkinnät
Indeksit ovat täystuntien merkinnät kellotaulussa.

Jalokivet
Kitkan minimoimiseksi ja käyntitarkkuuden parantamiseksi jalokiviä voidaan käyttää laakereina kellon koneistossa. Jalokivet valmistetaan samalla tavalla kuin safiirilasi (jota usein käytetään kellon lasimateriaalina). Kun koneistossa on monta jalokiveä, on se usein merkki hyvästä laadusta.

Kaliiberi
Kaliiberilla viitataan kellon koneistoon ja sen toimintaan. Kehittynyt kaliiberi voi pitää käynnissä useita sovelluksia kuten kronografin, ikuisen kalenterin ja aikamerkin. Periaatteessa kaliiberi määrää myös sen, kuinka pitkä käyntivara kellolla on.

Kehä
Kehä tai bezel on metallikehys, jolla kellon lasi kiinnittyy runkoon.

Kellonrunko
Kellonrunko on kuori, johon kellon koneisto on rakennettu.

Kronografi
Kronografi on kello, jossa on lisätoiminto ajanottoa varten.

Kronometri
Kronometri on kello, jonka tarkkuus on todistettu puolueettomissa testiolosuhteissa. Jos kello hyväksytään, sille myönnetään Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (C.O.S.C) -sertifikaatti. Rolex valmisti vuonna 2006 eniten kronometreja.

Kuunkierto
Kuunkiertonäyttö näyttää kellotaulussa kuun eri vaiheet.

Kvartsi
Kvartsi on vuorikristalli, joka kelloissa laitetaan värähtelemään elektronisen piirin vaikutuksesta. Nykyään käytetään synteettisiä kristalleja, jotka hionnan jälkeen värähtelevät paljon tasaisemmin. Kvartsikellot ovat usein hyvin tarkkoja.

Käyntivara
Käyntivara on aika, jonka kello käy kun sen pääjousi on viritetty (tai liike-energialla ladattu). Kvartsikello käy paristonvaihdon ajan. Joissakin kelloissa on näyttö, joka ilmaisee jäljellä olevan käyntivaran.

Käänteinen näyttö
Käänteinen näyttö näyttää ajan kulun takaperin, usein lineaarisena eikä ympyrän muodossa kuten useimmat analogiset kellot.

Lasi
Rannekelloissa käytetään pääasiassa kahta lasityyppiä; safiiri- tai mineraalilasia. Useimmissa nykyään valmistettavissa erikoiskelloissa käytetään safiirilasia. Safiirilasi on hyvin kestävää. Mineraalilasin etuna on se, ettei se murene rikkoutuessaan.

Linkkuranneke
Linkkurannekkeen keksi luultavasti Cartier. Siinä ranneke kiinnitetään kahden tai useamman rannetta mukailevan metallikappaleen avulla.

Luurankokello
Luurankokellossa on läpinäkyvä tausta ja kellotaulu. Kellon läpi voi siis nähdä. Nämä kellot ovat usein hyvin taiteellisesti muotoiltuja.

Monitoimikello
Kun kellossa on useita toimintoja kuten kronografi, ikuinen kalenteri jne. sitä kutsutaan monitoimikelloksi (grande complication).

Mekaaninen kello
Mekaaninen kello viritetään käsin.

Minuuttirepeteeri
Minuuttirepeteeri on yksi monimutkaisimmista lisätoiminnoista. Se ilmoittaa kellonajan äänisignaalilla.

MOP
MOP (Mother of Pearl, suom. helmiäinen) tunnetaan myös nimellä Nacre ja se on orgaaninen komposiittimateriaali. Sitä käytetään joskus kellotauluja valmistettaessa. Tissot oli ensimmäinen kellovalmistaja, joka valmisti kellon kokonaan Mother of Pearl-helmiäisestä.

Nuppikruunu
Nuppikruunusta voi muuttaa kellon aikaa sekä vetää kellon. Yleensä se sijaitsee kello kolmen kohdalla.

Rattrapante
Rattrapante on edistynyt lisätoiminto, jossa on kaksi toisistaan riippumatonta sekuntiviisaria. Kronografit joissa on rattrapante-ominaisuus voivat ottaa useaa aikaa samanaikaisesti.

Solkiranneke
Solkiranneke muistuttaa vyönsolkea. Se on klassinen malli, jota käytetään usein nahka- ja kumirannekkeissa.

Takometri
Takometri on asteikko nopeuksien mittaamiseen. Takometri muuntaa sekunnit (enintään 60) kilometreiksi tunnissa. Takometrin käytössä pitää tietää myös matkan pituus.

Tausta
Kellon taustalla tarkoitetaan kellon takaosaa ja se voi olla joko ruuveilla tai painaen suljettava. Erikoiskelloissa on usein taiteellisesti muotoiltu tausta. Siinä voi olla kaiverruksia tai se voi olla läpinäkyvä. Läpinäkyvä tausta on kuin ikkuna, josta voi nähdä kellon koneiston.
Tritium
Tritium on heikosti radioaktiivinen väriaine, jota käytetään kellotaulun numeroinnin ja viisareiden ”itsevalaisuun”. Tritiumin määrä on vaarattoman vähäinen. Kellot joissa käytetään tritiumia on merkittävä T-tunnuksella. Tällöin T sijoitetaan kellotaululla kello kuuden läheisyyteen.

Tourbillon
Tourbillonin keksi Louis Breguet vuonna 1801. Siinä pyörivän alustan avulla kompensoidaan vertikaalisia asentovirheitä (painovoiman aiheuttamia häiriöitä). Lisätoiminto on nykyään suosittu ja siitä löytyy useita eri variaatioita muun muassa Jaeger-LeCoultrelta.

Vesitiivis
Uintiin soveltuvan kellon on kestettävä vähintään 100 metriä (10 ATM). Sukelluskelpoisen kellon on kestettävä vähintään 200 metriä (20 ATM). On suositeltavaa, että annat kellovalmistajan tarkistaa kellon kunnon aina uintikauden alussa. 20 ATM:n vesitiiviys ei anna suojaa, jos kellossa on hauraat tiivisteet tai lasi on rikki. Bell & Ross’s Hydromax pitää hallussaan vesitiiviyden ennätystä. Se kestää paineen 11100 metrin syvyydessä, mikä on enemmän kuin minkään maapallon meren syvyys.
Ref; laatukellot fi

heikki